Valokuvausryhmällä on monia hyötyjä harrastelijalle

Olit sitten itseoppinut valokuvausta aloitteleva taikka intohimoinen vuosien kokemuksen omaava amatöörikuvaaja, erilaiset valokuvausryhmät voivat parhaassa tapauksessa tarjota sinulle aivan uudenlaista inspiraatiota. Moni valokuvausta harrastava on varmasti törmännyt ainakin kerran inspiraation puutteeseen ja näinä hetkinä muut saman intohimon jakavat harrastelijat voivat auttaa. Valokuvausryhmät ovat ennen kaikkea sosiaalista kanssakäymistä ja niiden tarkoituksena on tuoda saman harrastuksen jakavat ihmiset yhteen. Valokuvausryhmän hyöty perustuu sen vuorovaikutukseen; ryhmän jäsenet opettavat ja oppivat, jakavat ideoitaan ja taitojaan sekä myös ongelmiaan. Ilmapiiri, jossa kaikki jakavat saman intohimon, voi auttaa inspiraation puutteessa, opettaa uusia taitoja, helpottaa tai ratkaista valokuvaukseen liittyviä ongelmia ja kaikkein parhaimmassa tapauksessa luoda uusia ystävyyssuhteita.

 

Valokuvausryhmät auttavat kasvamaan ja kehittymään valokuvaajana

Valokuvausryhmään liittyminen voi parantaa huomattavasti sosiaalista elämää, tai rikastuttaa jo ennestään aktiivista elämää. Valokuvausryhmässä toisiin tutustuminen oman harrastuksen kautta auttaa lähentymään ja tutustumaan persooniin, joihin ei välttämättä muissa tapauksissa tulisi tehtyä tuttavuutta ollenkaan. Vaikka jopa harrastelijatasolla voi löytyä kilpailua, ryhmien tarkoituksena on nimenomaan parantaa jokaisen omaa henkilökohtaista tasoa ilman ryhmän jäsenten keskinäistä kisailua. Monet ryhmät kuitenkin järjestävät myös kilpailuja niin ensikertalaisille kuin vuosien kokemuksen omaaville amatöörivalokuvaajille, joissa jäsenet pääsevät koettelemaan taitojaan. Onkin tärkeää löytää itselleen parhaiten sopiva ryhmä, esimerkiksi harrastelijoille ja ammattilaisille tai nuorille ja senioreille on erikseen tarkoitettuja ryhmiä, joissa jäsenten taso ja tavoitteet kohtaisivat mahdollisimman hyvin, jolloin oma henkinen kasvu valokuvaajakin on huomattavampaa.

Valokuvausryhmät sopivat kaikille iästä ja elämäntilanteesta riippumatta. Myös epäsosiaalisille ihmisille valokuvausryhmät voivat tuoda iloa elämään, eikä tuntemattomien kanssa puhumista kannata jännittää. Monet valokuvaajat kertovat tarinaansa valokuvien kautta, eikä fyysisiä sanoja siihen tarvitse. Ryhmät järjestävät myös matkoja ja retkiä paikkoihin, joissa et välttämättä tulisi muuten käytyä ja matkaan on helpompi lähteä tuttujen kasvojen kanssa. Valokuvausryhmä on erinomainen keino tutustua paikkakunnan tai alueen saman henkisiin ihmisiin. Taidokkainkin valokuvaaja voi löytää aivan uusia näkökulmia ryhmässä ja onkin tärkeää lähteä mukaan avoimin mielin ja aina valmiina oppimaan uutta. Valokuvausryhmän tarkoituksena ei ole koskaan kritisoida ketään, vaan jakaa rakentavia kommentteja niin ryhmässä vierailevien ammattilaisten kuin ryhmän omien jäsenten keskuudessakin. Rakentavat ja monipuoliset kommentit omasta työstään auttavat taiteilijaa kuin taiteilijaa kehittymään työssään, eikä tämä kehitys koskaan lopu, sillä uusia näkemyksiä ja oppeja tulee jopa silloin, kuin niitä vähiten odottaa.

Valokuvausryhmät tuovat uudenlaisia kokemuksia elämään

Valokuvausryhmässä pääset todennäköisesti seuraamaan valokuvaajan työtä myös tosielämässä, vaikka itse pysyttelisit mieluusti harrastelijatasolla. Ryhmät tarjoavat mahdollisuuden osallistua kilpailuihin ja tapahtumiin, jotka auttavat luomaan uusia kontakteja ja tutustumaan alan ammattilaisiin ja heidän työhönsä. Tällaisesta kokemuksesta on valtavasti hyötyä varsinkin silloin, kun tähtäät esimerkiksi oman toiminimen perustamiseen. Monet valokuvausryhmät saavat usein kutsuja alan tapahtumiin ja tempauksiin, joihin et välttämättä omatoimisesti pääsisi sisään. Vaikka valokuvaus olisi sinulle pelkkä harrastus, tämänkaltaiset tapahtumat auttavat sinua oppimaan ammattivalokuvaamisen niksejä, joita et mistään muualta välttämättä edes voisi löytää.

Epäsosiaalisuus, ikä tai elämäntilanne ei ole siis este valokuvausryhmään liittymiselle. Tärkeintä on etsiä itselleen sopiva ryhmä, alueesta riippuen niitä saattaa olla jopa useita kymmeniä, osa tiettyyn teemaan kiinnittyneitä. Voit esimerkiksi löytää pelkästään luontokuvaukseen tai kasvokuviin erikoistuneet, joissa pääset hiomaan valokuvaustaitojesi yksityiskohtia. Ryhmään liittymisellä on monia hyviä puolia; kehityt ja kasvat valokuvaajana, pääset seuraamaan ammattilaisten työtä läheltä, tutustut uusiin saman henkisiin ihmisiin, rikastutat sosiaalista elämääsi, opit uusia taitoja ja niksejä sekä voit löytää aivan uudenlaista inspiraatiota harrastukseesi.