Valokuvausmatkojen rentouttava voima

Valokuvaamisella on rentouttava vaikutus niin harrastelijoihin kuin ammattilaisiinkin. Juuri tästä syystä monet valokuvausryhmät ympäri Suomea ja maailmaa järjestävät myös erilaisia aktiviteetteja jäsenilleen. Kilpailuiden, tapahtumien ja tempausten lisäksi ryhmät vievät jäseniään myös erilaisille valokuvausmatkoille, eri kohteisiin, budjetista riippuen. Näitä kohteita voivat olla esimerkiksi päiväretket läheiseen luonnonpuistoon, tai pitempään kestävät retket ulkomaille, esimerkiksi eksoottisiin luonto- tai historiakohteisiin. Tällaiset valokuvausretket on suunniteltu erityisesti ottamaan ilo irti valokuvauskohteesta, leikittelemään asetteluilla ja valoilla sekä opettamaan valokuvaajaa hyödyntämään vallitsevaa luonnontilaa, johon ei voi yleensä vaikuttaa, toisin kuin studioissa.

 

Valokuvausretket osana valokuvausryhmien aktiviteetteja

Valokuvausretket keskittyvät mahdollisimman paljon valokuvien ottamiseen, kun taas workshop-tyyliset kurssit keskittyvät valokuvien ottamisen lisäksi niiden muokkaamiseen ja analysoimiseen. Valokuvausretkien ja -matkojen tarkoituksena on päästää oma inspiraatio valloilleen hyödyntäen olemassaolevia resursseja. Monelle valokuvausretket, olivat ne sitten päivän mittaisia retkiä tai viikkojen mittaisia kaukomatkoja, ovat rentouttavia ja uniikkeja hetkiä, jolloin oman itsensä toteuttaminen ja tarinan luominen valokuvien avulla on helpompaa ja tuottavampaa.

Valokuvausryhmät kokoontuvat usein muutaman kerran viikossa ryhmän koosta riippuen joko yleisessä kerhotilassa tai erikseen sovitussa paikassa. Monien valokuvausryhmien vetäjät ovat huomanneet, että varsinkin harrastelijoiden inspiraatio on helpompi saada esille luonnossa ja upeissa maisemissa liikkuen. Siksi erilaiset päiväretket ja valokuvausmatkat ovat varsin yleinen aktiviteetti monissa valokuvausryhmissä. Valokuvausmatkojen yksi tärkeimmistä tavoitteista on luoda kuvaajan oman näkemyksen mukainen valokuva, joka kertoo lumoavia tarinoita paikasta tai tilanteesta, jossa kuva on otettu. Matkojen tarkoituksena ei ole kuvata kaikkein yleisimpiä kohteita kuten tavallisilla turistimatkoilla tehdään, vaan valokuvaajan tavoitteena on tuoda sekä tutummat että tuntemattomammat paikat uuteen valoon sekä koetella myös omia rajojaan.

Valokuvausretket voivat olla joko ohjattuja tai itsenäisiä. Useimmiten harrastelijoiden valokuvausmatkat ovat järjestettyjä ja opastettuja matkoja, joita vetää joko valokuvausryhmän oma ohjaaja tai erikseen kutsuttu ammattilainen. Monet ammattilaiskuvaajat taas järjestävät itsenäisiä matkoja joko yksin tai muutaman muun valokuvaajan kanssa. Oli kyseessä sitten harrastelijoiden tai ammattilaisten valokuvausmatka, ryhmäkoot pidetään harkitusti mahdollisimman pieninä, sillä tarkoituksena on saada käytettävissä oleva aika hyödynnettyä niin, että jokainen matkalle osallistuja saa mahdollisimman paljon irti kuvauskohteesta. Ennen valokuvausmatkaa ryhmän jäsenten kiinnostuksen kohteet puidaan läpi tavoitteenaan muodostaa mahdollisimman samankaltaisia ryhmiä, jotta matkakohteen tarjoamat puitteet kyetään ottamaan tehokkaammin käyttöön. Monet valokuvausretket järjestävät valokuvauksen ohessa myös muita aktiviteetteja kuten illallisia ja tapaamisia paikallisten ammattikuvaajien studioilla.

Valokuvaamisen parantava voima

Moni rentoutuu täydellisesti valokuvatessaan ja tämä ilmiö on myös tieteellisesti todistettu ja käytetty metodi terapiatyössä ja psykoterapiassa. Ei siis ole yllättävää, että upean luonnon omaavassa Suomessa toimii lukuisia luontovalokuvaajia, niin harrastelijoita kuin ammattilaisia. Valokuvauksen tuottamaa rentoutumista on tutkittu myös akateemisella tasolla, esimerkiksi Turun Yliopistossa on jo monien vuosien ajan otettu huomioon valokuvauksen osuus terapeuttisessa työssä. Turun Yliopisto myös toimi kansainvälisen valokuvausterapia-konferenssin isäntänä vuonna 2008 yhteistyössä Suomen Valokuvaterapiayhdistys ry:n, Turun Taideakademian ja Valokuvakeskus Peri ry:n kanssa, ensimmäisenä Euroopassa.

Liekö tämä rentouttava vaikutus yksi pääsyistä valokuvauksen suosioon ympäri maailmaa, siitä emme voi olla varmoja, mutta se varmasti näyttelee tärkeää osaa. Valokuvausretkien ja -matkojen tavoitteet nojaavat osaltaan valokuvaamisen terapeuttiseen vaikutukseen ihmismielessä. Näiden retkien tavoitteena on saada osallistuja rentoutumaan ja nauttimaan olostaan tiloissa, joita on mahdotonta luoda studio-oloissa. Rentoutunut valokuvaaja kykenee usein näkemään ja kokemaan valokuvattavan tilanteen hyvin erilaisella tavalla kuin kontrolloidussa tilassa, joka voi parhaimmillaan tuoda esille kykyjä ja taitoja, joita valokuvaaja ei ole osoittanut aiemmin. Valokuvausmatkat ovat täydellinen vaihtoehto niin harrastelijalle kuin ammattilaiselle yhdistää matkailun tuomat ainutlaatuiset kokemukset sekä kehittyä valokuvauksessa.