Valokuvauskerhojen historiaa

Valokuvalla on ollut syntymästään saakka tärkeä merkitys niin historiallisesti, kulttuurillisesti, viihteessä kuin vapaa-ajan vietossakin. Tänä päivänä valokuvausta käytetään ympäri maailmaa päivittäin, ja valokuvauksen juuret yltävät satojen vuosien taakse. Kameran esi-isää, hyvin alkeellista versiota camera obscuran ja valoherkän paperin yhdistelmää kokeiltiin jo 1700-luvulla, mutta kokeilu jäi pelkäksi yritykseksi. Varsinainen läpimurto tehtiin 1800-luvun alussa ranskalaisen tieteilijä Nicéphore Niépcen toimesta. Vuonna 1826 Niépcen ottamaa kuvaa pidetään edelleen maailman ensimmäisenä valokuvana. Niépcen keksintöä kehitettiin hänen kuolemansa jälkeen vielä pidemmälle niin taiteilija Louis Daguerren kuin englantilaisen William Henry Fox Talbotin toimesta.

Kodak lanseerasi ensimmäiset rullafilmit markkinoille jo vuonna 1888 ja värivalokuvaus alkoi yleistyä toden teolla 1900-luvun puolivälissä. 1990-luvun vaihteessa markkinat vallanneet digitaaliset kamerat syrjäyttivät perinteiset filmikamerat. Valokuvataiteen lisäksi kameraa käytetään tänä päivänä monilla aloilla kuten markkinoinnissa, journalismissa, lääketieteessä sekä tapahtuma-alalla. Kamera on totisesti kulkenut pitkän matkan vuosisatojen saatossa siihen muotoon, tarkkuuteen ja tehokkuuteen, millaisena me tunnemme sen tänä päivänä!

Boston Camera Club

Erilaisia valokuvausryhmiä, kuten kerhoja ja seuroja on perustettu valokuvauksen vallankumouksen aikana ja sen jälkeen ympäri maailmaa. Yksi ensimmäisiä tunnettuja kamerakerhoja on Bostonissa jo vuonna 1881 perustettu Boston Camera Club. Bostonin kamerakerho. Se on yksi vanhimpia edelleen toiminnassa olevia amatöörivalokuvaajien kamerakerhoja. Kerhon alkuvuosina jäsenet tapasivat kerran viikossa aina sunnuntaisin ja kerho tunnettiin nimellä Boston Society of Amateur Photographers. Valokuvaus oli kameran kehityksen alkuvaiheessa pelkästään ammattilaisten käyttämä metodi sen laitteiston ja tekniikan monimutkaisuuden takia, mutta amatöörivalokuvauksen yleistyessä 1880-luvulla kerho muutti nimensä Boston Camera Clubiksi, jona se tänä päivänä edelleen tunnetaan. Kerhon toimitilat kasvoivat valokuvauksen yleistyessä ja uusien jäsenten liittyessä kerhoon. Kamerakerhon tavoite tuohon aikaan oli lähinnä yleissivistävä ja kerhokokoontumisten tarkoituksena oli jakaa tietoa valokuvauksen eri toimialoista jäsenten kesken sekä tietysti mahdollistaa sosiaalinen kanssakäyminen saman intohimon jakavien herrasmiesten kanssa.

Boston Camera Club on toiminut satojen valokuvanäyttelyiden isäntänä koko toimintansa ajan. Valokuvanäyttelyissä sekä kerhon omat jäsenet että kansainväliset valokuvaajatkin ovat päässeet näyttelemään mestariteoksiaan niin paikallisissa kuin kansainvälisissäkin näyttelyissä. Toiminnan ja rahoituksen kasvaessa Boston Camera Club teki myös paljon hyväntekeväisyyttä sotaveteraanien kanssa ja toimi aktiivisesti myös elokuva-alalla. Kerhon toiminta keskittyy nykypäivänä nimenomaan digikuvaukseen, koulutukseen sekä valokuvauskilpailuiden järjestämiseen ja isännöintiin. Kerhon jäsenet tapaavat edelleen Brooklinessa, Bostonissa joka tiistai ja tiloihin on vapaa pääsy myös ulkopuolisille. Mikäli Bostonin matkalla olet kiinnostunut vierailemaan tiloissa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että kerhon tilat eivät ole käytettävissä lomien aikana heinä- ja elokuussa.

New York Camera Club

Toinen pitkän historian omaava valokuvaajaseuroissa tunnettu kamerakerho on New Yorkissa sijaitseva New York Camera Club. Kolme vuotta Bostonin kamerakerhon perustamisen jälkeen vuonna 1884 toimintansa aloittanut New Yorkin kamerakerho on toiminut valokuvauksen eri lähestymistapojen ja uusien metodien kehittäjänä ja edelläkävijänä aina kerhon perustamisesta lähtien. Kerho oli alunperin tarkoitettu pelkästään alaa tunteville herrasmiehille, mutta ensimmäinen naisjäsen liittyi kerhoon jo muutamaa vuotta myöhemmin. Kerhon jäsenet työskentelivät ahkerasti valokuvauksen parissa ja edistivät valokuvauksen aseman kasvun tärkeyttä taiteen keskuudessa. Tuohon aikaan taiteiden harrastajien ja yleisön keskuudessa valokuvausta ei juurikaan arvostettu osana taidetta.

New Yorkin kamerakerhon tilat toimivat lukuisten näyttelyiden lisäksi myös pohjana valokuvauksen hyödyntämiselle lääketieteessä. Nykypäivänä kaikille tutut röntgenkuvat ja värivalokuvat havainnollistettiin ja testattiin samaisen kerhon tiloissa. New Yorkin kamerakerho tarjoaa edelleen valokuvaukseen erikoistuvia kursseja nouseville nuorille valokuvaajille sekä aiheeseen liittyviä luentoja ja näyttelyitä. Kerho on Bostonin kamerakerhon lisäksi yksi vanhimpia edelleen toimivia kamerakerhoja ja sen tilat voi löytää New Yorkin Baxter Streetiltä.