Tunnistatko itsesi näistä valokuvaajatyypeistä?

Jokaisella valokuvaajalla on oma tyylinsä, olit sitten vapaa-ajallasi harrasteleva luontokuvaaja taikka vuosie nmittaisen kokemuksen omaava monessa liemessä keitetty ammattivalokuvaaja. Mikäli työskentelet säännöllisemmin valokuvaajien seurassa, tai olet itse valokuvaaja, olet ehkä kenties huomannut erilaisia persoonallisuuksia heidän joukossaan, jotka heijastavat enemmän tai vähemmän osuvasti heidän valokuvaustyyliään. Tämän listan tarkoitus on olla leikkimielinen ja vitsikäs analysointi muutamista yleisimmistä valokuvaajatyypeistä, sitä ei siis kannata ottaa vakavasti. Loppujen lopuksi kaikkein tärkeintä on nauttia valokuvauksesta, oli se sitten pelkkä harrastus taikka elämäntyö!

 

  • Sosiaalisen median haukka

Tämä valokuvaajatyyppi elää tykkäyksillä ja kommenteilla ja suunnittelee usein päivänsä kuviensa mukaan. Tylsät ruoat ja kahvi ilman strösseleitä ja kermavaahtoa on out, sillä sosiaalisen median haukka hyväksyy valitusti elämäänsä vain potentiaalisesti valokuvattavia kohteita, oli kyse sitten ruoasta taikka harrastuksesta. Hänen seuraajansa tietävät aina tarkalleen missä hän liikkuu, mitä hän syö, minne hän matkustaa ja kenen kanssa. Sosiaalisen median haukan tärkeimmät välineet ovat uusin iPhone ja Starbucksin kahvikuppi.

  • Perfektionisti

Perfektionisti löytää aina jotain korjattavaa sekä omista että muiden ottamista kuvista. Hän valvoo puolityhjien kahvikuppien ja tietokoneensa ääressä yöt pitkät painien täsmälleen oikean kontrastin löytämisessä. Harva suostuu perfektionistin malliksi hänen kuviinsa, sillä urakasta on odotettavissa pitkä ja turhauttava, eikä perfektionisti ei lepää (eikä anna sinunkaan levätä) ennen kuin täydellinen kuva on paketissa. Perfektionisti suunnittelee kuvaustilanteen aina etukäteen, valmistelee tarvittavat laitteet valmiiksi ja on äärimmäisen tarkka siitä, ettei mikään tai kukaan pääse pilaamaan hänen kuvaansa.

  • Rullafilmi-hipsteri

Rullafilmi-hipsteri elää muutamaa vuosikymmentä jäljessä muita valokuvauksen harrastajia, mutta uskoo olevansa sitäkin viisaampi ja taiteellisempi. Hän karttaa kaukaa digitaalisia kameroita sekä uusinta teknologiaa ja luottaa perinteisiin rullafilmeihin. Rullafilmi-hisperin kotoa löytyy vanhanaikainen studio sekä vakuuttava kamerakokoelma aina Kodakin ensimmäisistä laatikkokameroista Avaruusseikkailussa käytettyyn elokuvakameraan. Rullafilmi-hipsteri nukkuu päivät ja valvoo yöt sekä löytää aina mielestään kiehtovaa kuvattavaa paikoista, joista muut valokuvauksen harrastajat eivät ole kiinnostuneet.

  • Matkakuvaaja

Matkakuvaajan suurin unelma on työskennellä jonain päivänä National Geographicin matkadokumenteissa. Matkakuvaaja suunnittelee äärimmäisen tarkkaan jokaisen matkansa, oli se sitten läheiselle järvelle taikka maailman toiselle puolelle. Matkakuvaajalla on silmää upeille ja eksoottisille kohteille ja hän ylläpitää myös matkablogia. Matkakuvaaja tuntee olevansa matkailualan ammattilainen ja odottaa saavansa matkakohteessaan erityiskohtelua, sillä onhan hänen matkablogillaan jo yli tuhat seuraajaa.

  • Hifistelijä

Hifistelijä huolehtii, että hän valokuvausvälineensä ovat aina ajan tasalla. Moni ihmettelee usein, miten hifistelijä onnistuu haalimaan omistukseensa aina uusinta uusimman kameran ennen kuin se on ehtinyt edes markkinoille. Hifistelijä saapuu aina valokuvauspaikalle suurella pakettiautollaan, sillä hänen välineensä eivät mahdu pienempään autoon. Hänellä on aina oikeat varusteet valmiina tilanteessa kuin tilanteessa ja syö mielellään kuukauden pelkkää hernekeittoa investoidakseen säästönsä uuteen yli-inhimilliseen objektiin, jota hän ei tosiasiassa edes tarvitse.

  • Oman tiensä kulkija

Oman tiensä kulkija on usein erakoitunut introvertti, joka rakastaa valokuvaamista enemmän kuin omaa perhettään. Hän kuljettaa aina mukanaan luottokameraansa ja välttelee ruuhkaisia turistikohteita kuin ruttoa. Oman tiensä kulkija on oikeasti lahjakas valokuvaaja, mutta ei suostu ottamaan työstään kunnollista maksua, sillä hän vastustaa kapitalismia. Hän kuvaa mielellään abstrakteja kohteita eikä omista älypuhelinta.

  • Luontokuvaaja

Luontokuvaaja tuntee olonsa kotoisammaksi luonnon helmassa kuin kaupungin kaduilla. Luontokuvaaja kykenee pysymään paikallaan tuntikausia ja inspiroituessaan hän ei tunne nälkää eikä janoa. Luontokuvaaja osaa intiaanien tavoin jäljestää ja tunnistaa eri lintujen soidinkutsut. Luontokuvaaja ei vahingoita luontoa ja unohtuu puolivahingossa metsän helmaan useiksi päiviksi, kunnes huolestuneiden perheenjäsenten toimesta lähetetty etsintäpartio hakee hänet viimein sieltä pois.