Ominaisuudet, joita sinun kannattaa välttää kehittyäksesi valokuvaajana

Miten tulla hyväksi valokuvaajaksi? Yksinkertaista vastausta ei ole olemassa, sillä jokaisen valokuvaajan tulisi etsiä itselleen tehokkain tapa inspiraation löytämiseen, tekniikan kehittämiseen ja halutun lopputuloksen saavuttamiseen. Vaikka valokuvaus on monille rentouttava harrastus, se voi myös turhauttaa, jos inspiraatiota ja motivaatiota ei tunnu löytyvän mistään. Valokuvaus on osa taidetta ja taide ei ole aina yksinkertaista. Moni käyttää valokuviaan kertoakseen elämäntarinaansa, toiset luovat sillä muistoja muille ihmisille ja toisille valokuvaus on taas yksinkertainen tapa irrottautua arjesta. Kirjaamme ylös muutamia ominaisuuksia, joihin monet valokuvaajatkin lankeavat ja nämä ominaisuudet voivat olla osittain esteenä sille, ettet kehity valokuvaajana.

 

  • Kärsimättömyys

Valokuvauksessa tarvitaan paljon kärsivällisyyttä ja emme puhu pelkästään kyvystä pysyä tuntikausia paikallaan suon laidassa täydellisen ajoituksen saavuttamiseksi. Lyhyt kärsivällisyys, oli kyse sitten kuvien ottamisesta, muokkaamisesta tai julkaisusta ei yleensä kanna pitkälle. Kärsivällisyys ei pelkästään palvele ammattilaisia vaan auttaa kehittymään myös harrastelijavalokuvaajana. Harva kuva onnistuu ensimmäisellä kerralla ja siitä ei kannata ottaa turhaa stressiä. Kärsivällisyyden loppuminen johtaa usein turhautumiseen, joka on taitelijan kuin taitelijan inspiraatiolle vaarallinen tunnetila. Kärsimätönkin ihminen voi opetella kärsivällisyyttä, tärkeintä on varata valokuvaukselle aikaa ja asennoitua oikeaan mielentilaan. Omien tuntemuksien kuunteleminen on tärkeää ja mikäli kärsivällisyys alkaa loppua, älä anna sen yltyä turhautumiseksi ja tee muita asioita hetken aikaa ja palaa sitten takaisin työn pariin. Voit yllättyä miten sukeltaminen hetkeksi muihin aiheisiin voi auttaa sinua inspiroitumaan uudelleen.

  • Mukavuusalueella pysyminen

Halusit kehittyä sitten missä tahansa harrastuksessa tai ammatissasi, mukavuusalueella pysytteleminen ei ole siihen ratkaisu. On helppoa ja turvallista tuudittautua omalle mukavuusalueelle, jolloin sinusta voi tuntua, että asiat kehittyvät omaan tahtiin, kunhan niille antaa vain aikaa. Mukavuusalue voi olla viekas, sillä voit huomaamattasi jäädä polkemaan paikallesi. Mukavuusalueelta voi olla vaikea päästä pois, mutta silloin onkin aika kokeilla rohkeasti jotain uutta. Lähde ulos huonolla säällä, herää aamulla aikaisemmin tai liiku naapurustossa, jossa et tavallisesti liiku. Mukavuusalueelta poistuminen ei tarkoita samaa kuin riskien ottaminen ja yksinkertaiset muutokset ja päätökset rutiinissa voivat auttaa sinua etenemään ja kehittymään valokuvaajana.

  • Ylimielisyys

Liian ylimielinen valokuvaaja ei koskaan tule kehittymään työssään. Ylimielisyys on vaarallinen ominaisuus taitelijassa kuin taiteilijassa, sillä se voi pysäyttää uuden oppimisen ja kehittymisen kokonaan. Ylimielisyyttä ei tule sekoittaa terveeseen itseluottamukseen. Onkin tärkeää luottaa itseensä ja arvostaa työtänsä, joka on voinut usein viedä paljon aikaa ja vaatia uhrauksia. Valokuvaus on subjektiivinen ala, jossa samasta asiasta voidaan olla montaa eri mieltä, mutta älä käännä selkääsi rakentaville kommenteille sekä auttavalle kädelle, jos sitä sinulle tarjotaan, sillä ne auttavat sinua todenteolla kehittymään valokuvauksessa. Kuuntele ja seuraa tarkasti palautetta, jota sinulle annetaan työstäsi ja ota se rakentavasti vastaan. Yksittäinen negatiivinen palaute ei kerro totuutta, mutta jos useampi ihminen huomauttaa sinua samasta asiasta, opi kuuntelemaan ja korjaamaan virheet.

  • Väärät tavoitteet

Miten olisi, jos istuisit hetkeksi paikallesi ja miettisit, mikä onkaan loppujen lopuksi tavoitteesi valokuvaajana? Haluatko tehdä siitä ammatin? Haluatko voittaa paikallisen luontokuvauskilpailun? Haluatko oppia uutta vai oletko kenties toipumassa jostain sairaudesta ja haluat rentoutua? Vaikka kyseessä olisi pelkkä harrastus, ei se tarkoita välttämättä sitä, etteikö tavoitteita omalle harrastukselle tulisi asettaa. Tavoitteiden puute tai väärät tavoitteet voivat olla syynä sille, että et tunne kehittyväsi valokuvaajana. Yksinkertainen helposti saavutettava tavoitekin on pätevä ja voi auttaa sinua kehittymään. Mikäli olet asettanut itsellesi haastavan tavoitteen pitemmälle aikavälille, pienempien välitavoitteiden asettaminen voi auttaa sinua pysymään motivoituneena.